با این نگاه اگرچه آنها که در حرم لحظههای شیرین و معنوی را برای زائران رقم میزنند به عنوان خادم امام رضا(ع) شناخته میشوند اما آنها نیز که در هر عرصهای برای رضای خدا و عاشقانه خدمت میکنند در جرگه خادمان امام رئوف(ع) جای میگیرند». این جملات بخشی از سخنان محمدرضا سنگری؛ نویسنده، شاعر و پژوهشگر است که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
در میان موضوعات و عرصههای متنوع پژوهشی، پژوهش در سیره و سبک زندگی امام رضا(ع) چه الزامها و کاربردهایی دارد؟
حضور امام رضا(ع) در ایران، شهادت و بعد ایجاد بقعه برای ایشان به طور طبیعی برای ایرانیان پرسشهایی را ایجاد میکند مثل اینکه چرا امام رضا(ع) به ایران آمدند؟ در ایران چه اقدامهایی انجام دادند؟ چرا ولایتعهدی را نپذیرفتند و... پاسخ به همه این پرسشها ضرورت و زمینه پژوهشهای رضوی را فراهم میکند.
علاوه بر این، حضور زائران فراوان در حرم امام رضا(ع)، دیگر دلیل نیازمندی به پژوهش و پاسخ به پرسشها درباره ایشان است برخی از این پرسشها به مسائل تاریخی بازمیگردد و برخی هم به مسائل جاری جامعه. اصولاً دانستن معارف رضوی و اینکه امام رضا(ع) چه پیامها و آموزههایی برای انسان امروز دارند نیازمند کار مطالعاتی است.
چه نقاط عطفی در سیره امام رضا(ع) وجود دارد که پژوهش در آنها و عرضه نتایج آن به جامعه میتواند به صلاح امور و عبور بهتر از بحرانها کمککننده و اثرگذار باشد؟
طبیعتاً میتوان از مجموعه سخنان امام رئوف(ع) و سیره و سلوک ایشان پاسخهایی برای پرسشها و نیازهای امروز جامعه استخراج کرد مثل اینکه بدانیم آیا امام رضا(ع) برای بحرانهای سیاسی پاسخ دارند یا نه؟ مگر ایشان خود در بحرانی سیاسی قرار نگرفتند؟ آوردن اجباری ایشان به ایران برای شناسایی شیعیان و سرکوب آنها بود، باید بررسی کنیم اینکه حضرت رضا(ع) در یک دوره بحرانی سیاسی وارد ایران شدند روش و برخورد ایشان با قضایا و مسائل سیاسی میتواند الگویی برای ما باشد یا نه؟ اگر هست که حتماً چنین است قطعاً برای ما در حوزه سیاست الگوبخش هستند.
جامعهای که امام رضا(ع) در آن زیستهاند بحرانهای اقتصادی هم داشته و اینکه حضرت(ع) چگونه با مشکلات و تنگناها برخورد میکنند، میتواند دستمایه پژوهشهای کاربردی امروز قرار بگیرد.
آیا میتوان پژوهش در سیره امام رضا(ع) و استخراج و عرضه آموزههای رضوی به مردم از این مسیر را خادمی حضرت(ع) به شمار آورد؟
امام رضا(ع) آرمانهایی دارند هر کس به آرمانهای ایشان خدمت کند خادمالرضا(ع) میشود؛ امام رضا(ع) خود خادم دین هستند و به دین و شریعت و ارزشهای الهی خدمت میکنند حتی پس از شهادت چون شهید زندهاند... از این رو، هر جا به ارزشهای دینی، اصالتها و شعائر دینی بپردازیم خادمالرضا(ع) هستیم. هر کس در این کشور برای پیشبرد اهداف انقلاب و ارزشهای اسلامی فداکاری، تلاش و تکاپو میکند خادم امام رضا(ع) است. با همین نگاه، مدافعان سلامت امروز خادمان حضرت رضا(ع) هستند. همچنین است شهدای مدافع حرم و مجاهدان راه خدا. هر کس در راه نشر ارزشهای فرهنگ دینی قدم برمیدارد و قلم میزند و هنری را خلق میکند، به امام رضا(ع) خدمت کرده است.
نظر شما